project-navigation
Personal tools

Author Topic: error on startup  (Read 4231 times)

irony

  • Guest
error on startup
« on: May 08, 2006, 02:07:52 am »
I just heard about ufoai today and I was very excited to download/play. I'm running PCLinuxOS (basically Mandrake) on an AMD athlon 1900+ with anVidia 128mb video card. I downloaded the installer from sourceforge and installed--the installer reported success.

But when I try to start the game './ufoai', I get the following error:

./ufo-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory

I currently have libstdc++2.10 and libstdc++5 on my system.

Ideas?

irony

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
error on startup
« Reply #1 on: May 08, 2006, 06:52:30 am »
you should have 2 options:
  • compile the game yourself (see README in svn trunk)
  • install libstdc++.so.6 (but i think there are other dependencies, too)

Offline Malick

  • Rookie
  • ***
  • Posts: 72
    • View Profile
error on startup
« Reply #2 on: May 10, 2006, 03:35:31 pm »
Hmmm I get a blank screen on WinXP with latest revision files (903)... No error message.

I run with:
AMD 2600
1 Go DDR
FX5200 128Mo
WinXP SP2

Is it because I use Direct3D instead of OpenGL ?

Malick

Offline BTAxis

  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *******
  • Posts: 2607
    • View Profile
error on startup
« Reply #3 on: May 10, 2006, 03:38:53 pm »
Maybe you need those creepy dlls mattn posted? I use those very same binaries, and it works for me.

Offline Malick

  • Rookie
  • ***
  • Posts: 72
    • View Profile
error on startup
« Reply #4 on: May 10, 2006, 03:44:22 pm »
Na, I got them... There's always a Windows mistery somewhere behind a problem.

EDIT: After deleting and reinstalling, I get an error message:
could not find font: f_small

Malick

Hoehrer

  • Guest
error on startup
« Reply #5 on: May 10, 2006, 06:01:02 pm »
Yes, there currently seems to be a non-functional revision in SVN. At least i think these errors are related.

Mattn recently made some changes to the font-handling code in SVN and after that his laptop crashed (HD-crash). As far as i know nothing concerning UFO:AI was lost, but it may take some time until he's back coding.

I already tried debugging this, but haven't found a solution yet.

Code: [Select]
====== UFO Initialized ======

Changing to Singleplayer

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
[Switching to Thread -1216121152 (LWP 5531)]
0xb4286c98 in Font_DrawString (font=0x80af863 "f_small", align=0, x=10, y=744,
    maxWidth=0, c=0x19a7ef38 "0.13 i386 May 10 2006 Linux")
    at ../ref_gl/gl_font.c:483
483                             Font_GenerateCache( buffer, va("%s%s", font, buffer), f->font );
(gdb) bt
#0  0xb4286c98 in Font_DrawString (font=0x80af863 "f_small", align=0, x=10,
    y=744, maxWidth=0, c=0x19a7ef38 "0.13 i386 May 10 2006 Linux")
    at ../ref_gl/gl_font.c:483
#1  0x0806e471 in MN_DrawMenus () at ../client/cl_menu.c:1745
#2  0x08078a1a in SCR_UpdateScreen () at ../client/cl_scrn.c:947
#3  0x0806a064 in CL_Frame (msec=67) at ../client/cl_main.c:1833
#4  0x080906a3 in Qcommon_Frame (msec=67) at ../qcommon/common.c:1499
#5  0x080a11d1 in main (argc=1, argv=0xbfe2d774) at ../linux/sys_linux.c:396
(gdb) bt full
#0  0xb4286c98 in Font_DrawString (font=0x80af863 "f_small", align=0, x=10,
    y=744, maxWidth=0, c=0x19a7ef38 "0.13 i386 May 10 2006 Linux")
    at ../ref_gl/gl_font.c:483
        l = {0, 0}
        dim = {198, 0}
        f = (font_t *) 0x41b00000
        buffer = 0xb42c4460 "0.13 i386 May 10 2006 Linux"
        openGLSurface = (SDL_Surface *) 0x0
        max = 198
#1  0x0806e471 in MN_DrawMenus () at ../client/cl_menu.c:1745
        mi = {model = 0x0, name = 0xb7f2fcc0 "", origin = 0xbfe2d554,
  angles = 0xb7c0c1e8, scale = 0x19b6fef0, center = 0x0, frame = 0,
  oldframe = 0, backlerp = 0, skin = -1075653272, color = 0xb7c07eed}
        pmi = {model = 0x2, name = 0x19b6fe98 "���\031���\031",
  origin = 0xb42be2d4, angles = 0x0, scale = 0xb7f2fcc0, center = 0xbfe2d5e8,
  frame = -1272225582, oldframe = 430452416, backlerp = 0, skin = 1,
  color = 0xb7d10ff4}
        node = (menuNode_t *) 0x8a86f80
        menu = (menu_t *) 0x8a29f38
        as = (animState_t *) 0x0
        ref = 0x19a7ef38 "0.13 i386 May 10 2006 Linux"
        font = 0x80af863 "f_small"
        source = "0.13 i386 May 10 2006 Linux", '\0' <repeats 36 times>
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
        sp = 1
        pp = 0
        item = {t = 1, a = 1, m = 0}
        color = {0.800000012, 0.800000012, 0.800000012, 1}
        mouseOver = 0
        pos = 0xb7d113a0 "����\200\001���\001��\200\005���"
        tab1 = 0x19b6fe98 "���\031���\031"
        tab2 = 0x43a00000 <Address 0x43a00000 out of bounds>
        end = 0xbfe2d5b8 ""
        y = 0
        line = 64
        x = 58658687
        len = 64
        message = (message_t *) 0x100
        menuModel = (menuModel_t *) 0x0
        l = (vec2_t *) 0xfffffdf8
#2  0x08078a1a in SCR_UpdateScreen () at ../client/cl_scrn.c:947
        numframes = 1
        i = 0
        separation = {0, 0}
#3  0x0806a064 in CL_Frame (msec=67) at ../client/cl_main.c:1833
        extratime = 0
        lasttimecalled = 0
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
#4  0x080906a3 in Qcommon_Frame (msec=67) at ../qcommon/common.c:1499
        s = 0x0
        time_before = 0
        time_between = 0
        time_after = 0
#5  0x080a11d1 in main (argc=1, argv=0xbfe2d774) at ../linux/sys_linux.c:396
        time = 67
        oldtime = 2131
        newtime = 2198
(gdb)


Werner

  • Guest
error on startup
« Reply #6 on: May 24, 2006, 02:58:49 pm »
I also have an error on startup, but a completely different one:
Code: [Select]

[marten@localhost ~]$ ufoai
Adding game dir: ./base
using /home/marten/.ufoai/base/ for writing
Adding game dir: /home/marten/.ufoai/base
Using data dir (./base/i18n/) for locate settings
Setting language to et_EE
execing default.cfg
execing config.cfg
execing keys.cfg
Console initialized.

------- sound initialization -------
Using Alsa
Using sounddevice "default" - if you have problems with this try to set the cvar snddevice to a appropriate alsa-devicesound sampling rate: 48000
------------------------------------
------- Loading ref_gl.so -------
LoadLibrary("ref_gl.so"): can't open /etc/ufo.conf
LoadLibrary("ref_gl.so") failed: No such file or directory
Dumped console text to /home/marten/.ufoai/base/gl_debug.txt.
recursive shutdown
Error: Couldn't initialize OpenGL renderer!
Consult gl_debug.txt for further information.
[marten@localhost ~]$

The file /etc/ufo.conf is not there and it isn't installed by the binary installer. I installed it as root. Also, ref_gl.so doesn't exist, that could be the reason too, How can I create it?

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
error on startup
« Reply #7 on: May 24, 2006, 04:11:53 pm »