Translation:Alien body armour txt/hu

From UFO:AI
Jump to navigation Jump to search

UFOpédia bejegyzés

Kutatási javaslat

FROM: PHALANX bázisparancsnok, PHALANX Atlanti Műveleti Parancsnokság

TO: Paul Navarre alezr., PHALANX Atlanti Műveleti Parancsnokság, K&F mérnöki részleg

DATE: %02i %s %i

SUB: Idegen testpáncél


Parancsnok, sikerült visszahoznunk egyfajta idegen testpáncélt a harctérről. Ez a páncél valóságos sorscsapás volt a katonáink számára a különféle roncsolásokkal szembeni nagy ellenállóképessége miatt; az ilyet viselő idegenek fel sem vettek olyan találatokat, amelyek darabokra szaggatták volna páncél nélküli társaikat. Nem meglepő, hogy még nem is sikerült leválasztanunk belőle egy darabot, amivel megkezdhettük volna az összetétel elemzését. Alaposan meg kell vizsgálnunk ezt a páncélt, amilyen hamar csak lehetséges, és talán találunk lehetőséget arra is, hogy a saját céljainkra alkalmazzuk.

Ez valószínűleg egy közepes laboridő- és pénzigényű projekt lenne. Azonnal megkezdjük a munkát, amint megkapjuk az engedélyét, parancsnok.

--Navarre alezr.

Eredmény

FROM: PHALANX bázisparancsnok, PHALANX Atlanti Műveleti Parancsnokság

TO: Paul Navarre alezr., PHALANX Atlanti Műveleti Parancsnokság, K&F mérnöki részleg

DATE: %02i %s %i

SUB: Re: Idegen testpáncél


Parancsnok, a jelentés az idegen testpáncélról a rendelkezésére áll!

Valamelyest meglepetésként ért bennünket, hogy az idegen testpáncél műanyag-szén kompozitból készült, amely egyáltalán nem tartalmaz fémet. Valójában a legfontosabb elemei olyasmik, amiket az emberiség már régóta jól ismer: karbon nanocsövek. A karbon nanocsövek (amelyeket CNT-kként, Carbon Nanotubes, is ismerünk) henger alakú szénmolekulák, amelyek hihetetlenül erősek - ez az emberiség által ismert legerősebb anyagok egyike. Relatíve kevés helyen használjuk, mert az előállítása nagyon drága. Napjainkig nincs a gyártásra gazdaságos mód, és ez korlátozza a használhatóságot: csak a legdrágább aeronautikai és űrkutatási programokban találkozni vele.

Az idegen testpáncél a behatolási rétegben tartalmaz CNT-ket (ez ti. a páncélnak az a rétege, amely megakadályozza a golyókat és egyebeket a testbe való behatolásban). A nanocsövek szövésre emlékeztető mintázatban helyezkednek el, amely egy kemény polimer rétegbe van süllyesztve, emögött pedig egy félfolyékony gél van, amely nagyon hatékonyan elnyeli a becsapódás energiáját, és a maradék erőhatást nagyon nagy területre oszlatja el. Az utolsó réteg, amely rugalmas aramidszálakból van, biztosítja a gél tárolását, és páncél belseje felől esetleg érkező darabok feltartóztatását.

A karbon nanocsövek vezetőképességének köszönhetően a páncél a plazmafegyverek ellen legalább olyan jó, mint a hagyományos golyókkal, lézerekkel és robbanóanyagokkal szemben. Ugyanakkor nem nagyon alkalmas gyújtóeszközök vagy lángszórók ellen, hiszen azok az atmoszférikus hőmérsékletet is emelik a viselő körül. A páncél nem tudja hatékonyan elvezetni a hőt, és nem védelmezi meg a viselőjét attól, hogy megsüljön a ruhában.

A páncél bakancsainak mozgatását szervómotorokkal segítik, hogy a viselője gyorsabban tudjon mozogni, és találtunk egy érdekes rendszert a karrészben, amely segíti a célzást úgy, hogy az alkar megfelelő izmaira szelektív nyomást biztosít. Ezt a technológiát sokféle módon fel tudjuk majd mi is használni.

A páncél emberi testhez való adaptálása lehetetlen lenne a fizikai különbségek és az anyag megmunkálásának nehézségei miatt. Ugyanakkor kiírtam egy külön kutatási javaslatot egy saját páncél tervezésére és tömeggyártására, amelyhez ezt az idegen öltözetet használhatnánk mintául. Mostanra ennek is meg kellett érkeznie önhöz.

--Navarre alezr.

Hivatkozások

Kutatási fa

(This information for reference only; do not translate or include in-game.)

Prerequisites:
 1 Alien body armour
Opens:
 Nanocomposite Armour