project-navigation
Personal tools

Author Topic: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167  (Read 11952 times)

Offline Edi

  • Squad Leader
  • ****
  • Posts: 296
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #15 on: May 28, 2010, 08:26:22 am »
please add this info to the bug tracker item.
Done. I will add the console log excerpt from my latest install later.

Offline Duke

  • Administrator
  • PHALANX veteran
  • *****
  • Posts: 1037
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #16 on: May 30, 2010, 10:27:29 pm »
Would it help if I figured out the revision that broke it ?

Offline Edi

  • Squad Leader
  • ****
  • Posts: 296
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #17 on: May 30, 2010, 10:50:18 pm »
It could, as knowing when something broke is often as important as knowing what it was that broke. If somebody can add how it broke as well, then finding a fix may become possible.

Offline Duke

  • Administrator
  • PHALANX veteran
  • *****
  • Posts: 1037
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #18 on: May 31, 2010, 09:58:04 pm »
Uhm...Thx Edi...I already knew that ;)

The implicit question in my post was: Do Mattn / arisian already know what it broke (and are just figuring out how to fix it) ?

btw in r30285 the glowing persists, but the color has changed to a nice blue...

Aesten

  • Guest
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #19 on: May 31, 2010, 10:01:16 pm »
Man already playtesting 285? Committed only 7minutes ago :D

First time I noticed the shader issue on my laptop my stuff showed up blue just like that. Now for some reason it's mainly just black, with a bit of shimmer like the blue around some edges and whatnot.

Offline Duke

  • Administrator
  • PHALANX veteran
  • *****
  • Posts: 1037
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #20 on: May 31, 2010, 10:30:21 pm »
Man already playtesting 285? Committed only 7minutes ago :D
There is no magic in that coz it was *me* who committed 285 ;)

Offline Edi

  • Squad Leader
  • ****
  • Posts: 296
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #21 on: May 31, 2010, 10:49:56 pm »
Uhm...Thx Edi...I already knew that ;)

The implicit question in my post was: Do Mattn / arisian already know what it broke (and are just figuring out how to fix it) ?

btw in r30285 the glowing persists, but the color has changed to a nice blue...
Uh, sorry about that, I tend to get a little literal sometimes.

Nice team of Mr. Freezes you have there... :D

Offline Duke

  • Administrator
  • PHALANX veteran
  • *****
  • Posts: 1037
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #22 on: June 01, 2010, 12:20:13 am »
Uh, sorry about that, ...
Nevermind, it just made me smile ;)

btw you're doing a great job as a '1st level support guy' / 'poweruser' on these forums. Keep it up :)

Offline Edi

  • Squad Leader
  • ****
  • Posts: 296
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #23 on: June 01, 2010, 01:49:03 pm »
Nevermind, it just made me smile ;)

btw you're doing a great job as a '1st level support guy' / 'poweruser' on these forums. Keep it up :)
Thanks. I try. Knowledge is of no use unless it's shared.

Having a knack for documenting things and putting them in readable format helps a lot. Bending it out of iron bars, as it were, or that's the rough translation from Finnish. :)

Offline jerikojerk

  • Squad Leader
  • ****
  • Posts: 149
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #24 on: June 01, 2010, 11:34:10 pm »
i run ufoai on ubuntu/lucid with ati's driver.

#lspci
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M92 [Mobility Radeon HD 4500 Series]


i'm at rev 30293, and i get the black things when i activate realtime lighting.

Aesten

  • Guest
Black/Shimmery Models on ATI Radeon Cards - Rev 30381
« Reply #25 on: June 07, 2010, 03:46:52 pm »
According to changelogs for 380 and 381, the shader issue was fixed for ATi. It has not, atleast for me. I built 2.3 rev 30381 and my battlescape models are still a shimmery red. Once I disable Post-Processing, it works fine.

screenie attached.

Offline arisian

  • Rookie
  • ***
  • Posts: 91
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #26 on: June 07, 2010, 07:08:13 pm »
Yeah, I'm still trying to figure out what's causing this; once I do that, I'm fairly confident I can fix it.  The problem is really that it seems very system-specific; I can't seem to replicate these "glow" issues on a ATI 4670 card (Windows XP, driver version 8.723).  This makes it very difficult to debug, since I can't tell what's wrong, and I can't tell if I've fixed it  ???

It might be helpful to me if people who are experiencing this issue could post the following:

1) Your system specs, including CPU, graphics card, driver version, operating system, and anything else you think might be relevant
2) A screenshot of the problem on your system, since it seems to look different for different people
3) A copy of your logfile
4) What conditions the problem does/doesn't happen under (e.g. does postprocessing on/off make a difference, or just realtime lighting?  Does it only happen under certain gameplay conditions?  Is it consistent, or does it seem to occur at random?)

Also, be sure that you're working from the most recent version of the 2.3 branch (since my first priority is getting that stable, that's where the changes will happen first).
I'll try to get this sorted out as quickly as possible; I appreciate everyone's patience with this.
« Last Edit: June 07, 2010, 07:30:08 pm by arisian »

Aesten

  • Guest
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #27 on: June 07, 2010, 09:10:15 pm »
Core 2duo 5200
ATI 4650(ithink, might be 4670) driver 8.682.2.0 (It's been a while(probably before rolled over to 30000) since I was playing on my laptop, which is a mobility 5870, but I seem to recall it being the same issue with shiny dudes)
I'll have to get you a logfile later, not sure if my recent one would have my battlescape.
Screenie was earlier, back before the original attempted ATi hack, my people were blue, now they red.
I have all options on pretty much, all I have to do to get it to fix is turn off postprocessing. However, the Black models IS fixed. Before I had to turn of GLSL also to fix black models.
I haven't actually tried multiple battlescape with options on to see if it's only certain maps, I'll do that over the next few days. And since most of the commits to 2.4 recently strike me as WIP, I'll stick to 2.3 for a bit.

EDIT: After perusing changelogs, I see the render_work branch. How would I go about integrating that into my code to compile, or is it even ready for primetime testing?
« Last Edit: June 07, 2010, 09:13:46 pm by Aesten »

Offline Edi

  • Squad Leader
  • ****
  • Posts: 296
    • View Profile
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #28 on: June 08, 2010, 05:17:19 pm »
I expect to see whether the problem will have disappeared for me once I compile 30397 (now in progress).

System specs:

Graphics
ATI Radeon HD4870 with Catalyst CC 10.5
Driver version 6.14.10.7082 (from msinfo)
Driver Packaging Version 8.732-100504a-099992C-ATI (from Catalyst CC)
OpenGL Version 6.14.10.9836



Other
Windows XP Pro SP3
Core 2 Duo E6600 processor
Asus P5B-Deluxe motherboard
4 GB RAM
« Last Edit: June 08, 2010, 06:06:01 pm by Edi »

Aesten

  • Guest
Re: Black Models on ATI Radeon Cards - Rev 30167
« Reply #29 on: June 08, 2010, 05:26:35 pm »
Core 2 Duo 5200
Win 7 64bit
Radeon 4600 series(cant recall 4650 or 4670) driver 8.682.2.0 (Dxdiag)
MOBO Gigabyte g31m

Disabling EITHER real-time lighting OR post-processing fixes my colorful guys, which turns out the colors change sometimes(pic below)

Side note, for some reason my graphics selector for maximum lights is stuck on 1. I can change it all I want, but goes back to 1.

CRAP, forgot to post a console, and I've restarted to fiddle with graphics some more and have run out of time. In a couple hours

REV 30394 btw