project-navigation
Personal tools

Author Topic: Game wont launch correctly!  (Read 4375 times)

Offline wdc101uk

  • Cannon Fodder
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Game wont launch correctly!
« on: November 12, 2007, 06:49:55 pm »
I am running FC7 using an ati pcie ati x1950 on an athlon x2 4600+  which is all fine and dandy.

Heard about ufoai and wanted to try it!

Downloaded and installed fine.

It didnt launch - needed several packages, got those and it launched to the main menu screen. Here all i get is a half second clip of music every 3 or so seconds - followed by the mouse only moving when that small snippet of music playing before it all crashes and dies - and I need to restart x!

Problem is, I dont know where to find the error log or crash report.

Could somebody please help me solve this problem!

Thanks

Andy

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #1 on: November 12, 2007, 08:43:35 pm »
just run it from within a terminal (xterm or something like that)

Offline wdc101uk

  • Cannon Fodder
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #2 on: November 12, 2007, 08:53:56 pm »
problem is it crashes x, so i cant ever see wot it says!

Offline XaverXN

  • Squad Leader
  • ****
  • Posts: 110
    • View Profile
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #3 on: November 13, 2007, 12:03:01 am »
Look for a log file in ~/.ufoai/[version]/...

Or what about a
Code: [Select]
$ ./ufo > mylogfile.txt
?

If there is no striking error in the log/console, please search this forum on how to debug / do a gdb backtrace (maybe on the wiki, too).
« Last Edit: November 13, 2007, 12:28:47 am by XaverXN »

Offline wdc101uk

  • Cannon Fodder
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #4 on: November 13, 2007, 12:52:29 am »
ok this is the contents of that log :

Adding game dir: ./base
Added packfile ./base/0base.pk3 (5 files)
Added packfile ./base/0maps.pk3 (388 files)
Added packfile ./base/0media.pk3 (5 files)
Added packfile ./base/0models.pk3 (874 files)
Added packfile ./base/0pics.pk3 (1730 files)
Added packfile ./base/0snd.pk3 (121 files)
Added packfile ./base/0ufos.pk3 (63 files)
using /home/Andy/.ufoai/2.1.1/base for writing
Adding game dir: /home/Andy/.ufoai/2.1.1/base
execing default.cfg
couldn't exec config.cfg
execing keys.cfg
Hostname: localhost.localdomain
Alias: localhost
IP: 127.0.0.1
...using language: en_US.UTF-8
Console initialized.

------- sound initialization -------
Loading snd_sdl sound driver
...library search path: '.'
Soundsystem: SDL.
SDL version: 1.2.10
SDL audio driver is "alsa".
Bits: 16
Frequency: 48000
Samples: 4096
Channels: 2
sound sampling rate: 48000
------- Loading ref_glx.so -------
LoadLibrary ("./ref_glx.so")
ref_gl version: GL 0.12
LoadLibrary ("libGL.so.1")
Initializing OpenGL display
...setting fullscreen mode 6: 1024 768
...using XFree86-VidModeExtension Version 2.2
I: got 8 bits of stencil
I: got 8 bits of red
I: got 8 bits of blue
I: got 8 bits of green
I: got 16 bits of depth
I: got 0 bits of alpha
...using hardware gamma
GL_VENDOR: Mesa project: www.mesa3d.org
GL_RENDERER: Mesa GLX Indirect
GL_VERSION: 1.4 (1.5 Mesa 6.5.2)
GL_EXTENSIONS: GL_ARB_depth_texture GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_fragment_program GL_ARB_imaging GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_shadow GL_ARB_shadow_ambient GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_program GL_ARB_window_pos GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_logic_op GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_clip_volume_hint GL_EXT_copy_texture GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_pixels GL_EXT_paletted_texture GL_EXT_point_parameters GL_EXT_polygon_offset GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_shared_texture_palette GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_subtexture GL_EXT_texture GL_EXT_texture3D GL_EXT_texture_edge_clamp GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_texture_env_combine GL_EXT_texture_env_dot3 GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_object GL_EXT_texture_rectangle GL_EXT_vertex_array GL_APPLE_packed_pixels GL_ATI_draw_buffers GL_ATI_texture_env_combine3 GL_ATI_texture_mirror_once GL_ATIX_texture_env_combine3 GL_IBM_texture_mirrored_repeat GL_INGR_blend_func_separate GL_MESA_pack_invert GL_MESA_ycbcr_texture GL_NV_blend_square GL_NV_fragment_program GL_NV_light_max_exponent GL_NV_point_sprite GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_rectangle GL_NV_vertex_program GL_NV_vertex_program1_1 GL_SGI_color_matrix GL_SGI_color_table GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_border_clamp GL_SGIS_texture_edge_clamp GL_SGIS_texture_lod GL_SGIX_depth_texture GL_SGIX_shadow GL_SGIX_shadow_ambient GL_SUN_multi_draw_arrays
...GL_EXT_compiled_vertex_array not found
...using GL_EXT_point_parameters
...using GL_ARB_multitexture
...using GL_EXT_texture_env_combine
...GL_SGIS_multitexture not found
...ignoring GL_ARB_texture_compression
...GL_EXT_texture_filter_anisotropic not found
...using GL_EXT_texture_lod_bias
...using GL_EXT_stencil_wrap
...using GL_EXT_fog_coord
...using GL_ARB_fragment_program
...GL_ARB_shading_language_100 not found
...GL_ATI_separate_stencil not found
...GL_EXT_stencil_two_side not found
...max texture size:
......cannot detect !
...SDL_ttf version 2.0.8 - we need at least 2.0.7
...SDL_ttf inited
------------------------------------
CDAudio_Init: No CD in drive.
CDAudio_Init: CD contains no audio tracks.
CD Audio Initialized.
Init saving subsystems
...added base subsystem (check 0)
...added campaign subsystem (check 1)
...added hospital subsystem (check 2)
...added market subsystem (check 3)
...added research subsystem (check 4)
...added employee subsystem (check 5)
...added aliencont subsystem (check 6)
...added production subsystem (check 7)
...added aircraft subsystem (check 8)
...added messagesystem subsystem (check 9)
...added stats subsystem (check a)
...added nations subsystem (check b)
Shared Client/Server Info loaded
====== UFO Initialized ======

Warning: XLookupString failed on KeySym 65515
Warning: XLookupString failed on KeySym 65515
Warning: XLookupString failed on KeySym 65509
Warning: XLookupString failed on KeySym 65509
Warning: XLookupString failed on KeySym 65509
Warning: XLookupString failed on KeySym 65509
Received signal 1, exiting...


How do we interpret this then!?

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #5 on: November 13, 2007, 08:21:54 am »
try to start ufo via the debugger:

gdb ufo
run

if this also crashes your x - try to do this via

export DISPLAY=127.0.0.1:0; gdb ufo
run

from a text console

if you get a valid gdb session that doesn't crash your X, please type bt and send the output

Offline wdc101uk

  • Cannon Fodder
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #6 on: November 13, 2007, 09:05:09 pm »
OK this is what the output was for gdb :

(gdb) run
Starting program: /home/Andy/ufoai/ufo
[Thread debugging using libthread_db enabled]
[New Thread -1208276272 (LWP 8603)]
Adding game dir: ./base
Added packfile ./base/0base.pk3 (5 files)
Added packfile ./base/0maps.pk3 (388 files)
Added packfile ./base/0media.pk3 (5 files)
Added packfile ./base/0models.pk3 (874 files)
Added packfile ./base/0pics.pk3 (1730 files)
Added packfile ./base/0snd.pk3 (121 files)
Added packfile ./base/0ufos.pk3 (63 files)
using /home/Andy/.ufoai/2.1.1/base for writing
Adding game dir: /home/Andy/.ufoai/2.1.1/base
execing default.cfg
couldn't exec config.cfg
execing keys.cfg
Hostname: localhost.localdomain
Alias: localhost
IP: 127.0.0.1
...using language: en_US.UTF-8
Console initialized.

------- sound initialization -------
Loading snd_sdl sound driver
...library search path: '.'
Soundsystem: SDL.
SDL version: 1.2.10
SDL audio driver is "alsa".
Bits: 16
Frequency: 48000
Samples: 4096
Channels: 2
[New Thread -1210848368 (LWP 8606)]
sound sampling rate: 48000
------- Loading ref_glx.so -------
LoadLibrary ("./ref_glx.so")
ref_gl version: GL 0.12
LoadLibrary ("libGL.so.1")
Initializing OpenGL display
...setting fullscreen mode 6: 1024 768
Error couldn't open the X display
ref_gl::R_SetMode() - invalid mode
Initializing OpenGL display
...setting mode 3: 640 480
Error couldn't open the X display
ref_gl::R_SetMode() - could not revert to safe mode
ref_gl::R_Init() - could not R_SetMode()
------------------------------------

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
[Switching to Thread -1208276272 (LWP 8603)]
0x00000000 in ?? ()
(gdb) bt
#0  0x00000000 in ?? ()
#1  0x007aaf15 in GL_Bind (texnum=1281) at src/ref_gl/gl_image.c:153
#2  0x007af306 in GL_LoadPic (name=0xbff574f8 "pics/wait.tga",
    pic=0x1648bb60 "", width=16, height=32, type=it_pic, bits=32)
    at src/ref_gl/gl_image.c:2134
#3  0x007af797 in GL_FindImage (pname=0xbff57580 "pics/wait", type=it_pic)
    at src/ref_gl/gl_image.c:2254
#4  0x007a6c98 in Draw_FindPic (name=0x80f63d0 "wait")
    at src/ref_gl/gl_draw.c:243
#5  0x0809953c in SCR_TouchPics () at src/client/cl_scrn.c:643
#6  0x080987c0 in SCR_Init () at src/client/cl_scrn.c:305
#7  0x0808610d in CL_Init () at src/client/cl_main.c:2397
#8  0x080be558 in Qcommon_Init (argc=1, argv=0xbff577b4)
    at src/qcommon/common.c:1594
#9  0x080e0c90 in main (argc=1, argv=0xbff577b4)
    at src/ports/linux/sys_linux.c:538

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #7 on: November 13, 2007, 10:43:37 pm »
"Error couldn't open the X display" - so the export doesn't work - so i suppose running ufo via gdb in x is crashing your x sessions, too?

which drivers are you using?

Offline wdc101uk

  • Cannon Fodder
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #8 on: November 13, 2007, 11:16:03 pm »
for graphics?

I have installed the latest ati drivers for my x1950 radeon pci express card, and run aticonfig --initial - so i presume its using those?

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #9 on: November 14, 2007, 08:40:50 am »
no, it's using mesa indirect rendering:
Quote
GL_VENDOR: Mesa project: www.mesa3d.org
GL_RENDERER: Mesa GLX Indirect

Offline wdc101uk

  • Cannon Fodder
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #10 on: November 14, 2007, 02:31:25 pm »
so.....wat do u want me 2 do....

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #11 on: November 14, 2007, 04:22:41 pm »
set up your opengl driver ;-)

Offline wdc101uk

  • Cannon Fodder
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #12 on: November 14, 2007, 08:21:07 pm »
you guessed the next question!

How!

Offline Mattn

  • CaveExpress
  • Administrator
  • PHALANX Commander
  • *****
  • Posts: 4830
  • www.caveproductions.org
    • View Profile
    • CaveExpress
Re: Game wont launch correctly!
« Reply #13 on: November 14, 2007, 09:48:45 pm »
i'm sorry, that's something where i can't be a big help - you should ask in the fedora forums.

in general you should try the following:
* load the fglrx driver not ati or vesa
* type glxinfo | grep direct - this should print Direct rendering: Yes (if you have a no here, something went wrong)